11. februar

I dag fortsetter vi med norske oppfinnelser og farkoster. Hans Clarin Mustad, sønn av selveste Hans Mustad, var en av de første som kjøpte og kjørte bil i Norge, og interessen gjorde også at han selv involverte seg i bransjen.

Han lagde selv to biler som begge fikk navnet Mustad. Den første, Giganten, i 1917, og den andre, Egoisten, i 1935.

IMG_6682.jpeg

Begge står i dag utstilt på det flotte vegmuseet ved Hunderfossen på Øyer.

Det kom imidlertid aldri på tale å masseprodusere disse, for Hans Clarin var mer opptatt av å utvikle bedre løsninger på allerede eksisterende biler enn å kaste seg inn i bilproduksjon fra bunn.

Det som kanskje ikke alle vet, er at Hans Clarin faktisk var den første som konstruerte og tok patent på en innendørs selvstarter. Ideen manifisterte seg under en biltur fra Kristiania og til Åndalsnes, da Mustad så seg lei på å gå ut for å sveive i gang bilen hver gang han skulle starte den. Bilindustrien i USA kom like etter med sin egen versjon av denne, men Mustad skal altså ha vært først ute med denne løsningen. Litt av en pionér, altså.

Den 11. februar 1920 meldte Norges eldste dagsavis Norske Intelligenz-Seddeler at Mustad hadde patentert nok en oppfinnelse, som skulle gjøre slitasjen mindre på biler med firehjulstrekk.

Mustad konstruerte senere en motor han solgte til Renault, uten at motoren ble noen suksess. Etter farens død tok Hans Clarin over Mustad-fabrikken, og kunne konsentrere seg om fiskekroker i stedet for biler.

Adjustments.jpeg