8. februar

Nok en søndag uten aviser i 1920, og derfor blir det en annonse fra en svunnen tid på denne deilige lørdagen i 2020.

Peter Joakim Christian Blunck var en håndverker fra Kiel i Tyskland, som i 1848 kom til Norge og slo seg ned i Kristiania.

IMG_6598.jpeg

Han ble en av de aller første rørleggerne i landet. På den tiden var det dårlige infrastruktur på alle måter, og det som var av «vannledninger» gikk gjennom uthulte trestammer. Blunck var en mennene som fikk i oppdrag å lage et helt nytt system for vann, da i jernrør.

Blunck ble en innovatør på dette feltet, og etablerte rørleggerfirmaet C. Blunck allerede i 1852. Blunck bodde og hadde verksted på Grensen 2, der blant annet gamle SoWhat lå. Han ble etter hvert så velstående at han kjøpte ei stor, ledig tomt i det som i dag er en del av Karl Johan-kvartalet. Eventyrgården ble bygget han fikk satt opp hetende, og lå der det Norske Teater i dag ligger.

Bluncks rørleggerfirma holdt det gående til ut på 1970-tallet, og er etter en rekke fusjoner og sammenslåinger i dag en del av det som er Brødrene Dahl. Altså ikke humoristene Gaus, Roms og Brumund, men firmaet.

Og apropos humorister.

En annen slektning av Blunck-familien endte opp som rørlegger i Bergen, og selveste Øivind Blunck er en direkte etterkommer av ham. Faren til Øivind Blunck het forøvrig Carl Fritjof, og som vi alle kjenner til tok Øivind med seg Fritjof-navnet inn i en av hans best kjente karakterer, kanskje kun med konkurranse av «Reidar».

Denne herlige annonsen stod på trykk i Aftenposten i februar 1920, og i lys av innlegget jeg hadde for noen dager siden om olabiler, så kan jeg ikke annet enn å tenke at var en viss inspirasjon å hente her - vice versa.

Adjustments.jpeg