27. januar

Jakten på det perfekte utseende har ført til mange forferdelige resultater, og kjenner vel alle noen som kjenner noen som har kjørt inn botox både her og der, og duck face har blitt et fenomen på sosiale medier.

Trangen til å pynte på utseendet gjennom kosmetiske inngrep er imidlertid ikke noe nytt, for allerede på 1910-tallet valfartet nordmenn til Danmark for å få sprøytet inn parafin. Ja, du hørte rett. Parafin!

Hjernen bak var en lege (!) i København ved navn Einar Dujardin. Bare navnet burde fått bjellene til å ringe, siden det vel hadde passet bedre på en tryllekunstner enn en seriøs lege - men mange lot seg altså lokke til å ta en Danmarkstur med «noe attåt».

Lovnaden fra Dujardin var at han kunne hjelpe folk med «ansiktsfeil» - deriblant også rynker!

Sannheten var imidlertid ikke like forlokkende, for de fleste som fikk sprøytet inn parafin i huden endte opp med infeksjoner, blodpropp og større deformasjoner enn det de i utgangspunktet hadde (hvis de i det hele tatt hadde noen!).

Vi har altså fortsatt ikke lært på over 100 år, for fortsatt sprøyter friske, fine folk inn midler som i virkeligheten åpenbart ikke gjør dem penere på noe som helst vis - tvert i mot. Jeg slår et slag for det naturlige og ruglete, som trumfer plastikk og glatte overflater hver gang!

Den 27. januar 1920 hadde Dr. Dujardin følgende annonse i en norsk dagsavis:

Adjustments.jpeg