8. januar

8. januar 1920 (8/365)

Isbading er både sunt og forfriskende, og ett minutt i iskaldt vann kan sidestilles med ei 20 minutters sykkeltur i følge nettstedet forskning dott no. Isbading kan også være potensielt livsfarlig og gir systemet et sjokk av dimensjoner. Derfor skal man aldri isbade alene.

For 100 år siden var pinsevenn, predikant og tungetaler Josef Ystrøm på reise nordover i Østerdalen, og klarte på en predikants karismatiske vis å overtale en del bygdefolk i bygdene Øversjødalen og Narbuvold, i nærheten av Tolga, om å la seg døpe på nytt i voksen alder. I denne pakka lå det selvfølgelig et krav om at de måtte ta i mot Ystrøms forkynnelse, og hoste opp sin egen bekjennelse.

Ystrøm hakket hull i isen, og utførte voksendåpen midtvinters i et av Norges kaldeste og minst vintergjestmilde strøk.

Avisa Gudbrandsdølens journalist, som skrev denne saken som stod på trykk 8. januar 1920, var ikke spesielt imponert, og antyder at det kanskje hadde kommet i stand på grunn av at folk i «tyndtbefolkede og avsides fjeldbygder» av en eller annen (ulærd) grunn var mer mottakelig for slik overbevisning. Det kan han jo ha rett i, for da pinsemenigheten gjorde sitt fremstøt på 1920-tallet, så var det godt med hedmarkinger som lot seg overbevise, og pinsemenigheten er etter den «vanlige» kristendommen fortsatt det tidligere fylkets største trossamfunn.

Josef Ystrøm emigrerte senere til USA, og bosatte seg i California, der han fortsatt iherdig prøvde å verve medlemmer til pinsemenigheten - men i et litt annet klima, og således en langt mer behagelig badetemperatur!

Adjustments.jpeg