11. januar

11. januar 1920 (11/365)

Vi skal holde oss på gamle Hedmarken i dagens utklipp fra arkivet. 11. januar 1920 var en søndag, og ingen aviser kom ifølge Nasjonalbibliotekets digitale arkiver ut denne søndagen heller, så da henter jeg frem et arrangement som skjedde denne dagen for 100 år siden.

I Våler kommunelokale bød de inn til litt av en forestilling denne søndagen, og hovedattraksjonen var en norsk-amerikansk kraftkar som kun gikk under navnet Sander, eller «Jernmanden».

Snaut 100 år tidligere hadde P T Barnum sett et marked for å vise frem mennesker med spesielle egenskaper eller karaktertrekk som forlystelse for folket, og denne litt spesielle underholdningsformen nådde altså også etter hvert tjukkeste Hedmark.

Jeg har ikke klart å finne noe mer informasjon om hvem denne kraftkaren Sander var, for ingenting er å finne i hverken norske eller amerikanske digitalarkiver på det navnet. Det som helt sikkert var, var at denne mannen antageligvis dro flere folk til kommunelokalet denne kvelden enn oppvarmingsartisten - en trekkspiller fra Kristiania.

Våler kommunelokale gjorde seg utmerket ut over 1900-taller for å ha et rikelig og mangfoldig kulturelt tilbud til bygdas innbyggere, og så sent som i fjor høst fikk de utmerkelsen «Olavsrosa» fra Norsk kulturråd, for å ha hatt et opplevelsestilbud av særdeles høy kvalitet over flere år.

Det skulle bare mangle med et slikt nummer å se tilbake på!

Adjustments.jpeg