19. februar

Søndag kveld koste jeg meg med «Gutta på tur» etter at ungene hadde lagt seg. Episoden var viet til den klassiske 5-mila i Holmenkollen, og i tillegg til gutta-gjengen hadde de forsterket laget med legender som Gjermund Eggen (som døde kort tid etter innspillingen), Thomas Wassberg, Oddvar Brå - og en av mine favorittforfattere Thor Gotaas, som har ført i pennen det som er verdt å vite om dette klassiske skiløpet, faktisk verdens eldste fortsatt eksisterende skiløp.

For hundre år siden i dag ble 5-mila avviklet i et brutalt snøvær, og en tidligere kjenning fra denne «i avisen for hundre år siden»-serien tok seieren - nemlig Thorleif Haug fra Drammen. Fortsatt uten amputerte tær!

Haug vant for tredje året på rad, og skulle også vinne rennet i 1921, 1923 og 1924. Med sine seks seire troner Haug fortsatt øverst på adelskalenderen til Kollen 5-mila.

Aftenpostens utsendte var på hugget og fikk så vidt med seg resultatet før aftenutgave gikk i trykken. Avistegneren viste seg også lønna fortjent, med noen herlige skisser fra dagen - selv om han ikke helt klarte å feste den «forrygende snestormen» til tegneblokka.

Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg