Fra Sekken til Valparaiso

Annen hver mandag prøver jeg å trene de små grå på pubquizen som arrangeres på gastropuben Heim i fem byer parallelt.

Sist gang jeg hadde mulighet til å være med, så fikk vi spørsmål om tre norske øyer på S, og fikk både kartutsnitt og omriss av disse.

Den minste øya hadde jeg aldri klart, men den klokeste på laget identifiserte øya som Sekken.

Sekken ligger i Romsdalsfjorden, og huser snaut 150 fastboende. Det har vært bosetning der helt tilbake til middelalderen, og Erling Skakke skal ha tatt livet av Håkon Herdebrei utenfor øya på 1100-tallet.

Da jeg undersøkte litt mer om øya kom jeg over en annen spennende skikkelse. Den 23. november 1790 kom Nicolai Olaus Lossius til verden på den lille øya.

Som 16-åring mønstret han i 1806 på en skip som tok ham ut i den store verden, og det ble samtidig siste gang han vinket farvel til Norge.

Etter tre års tjeneste rundt om på verdens alle hav, så ble Lossius i 1809 tatt til fange av sjørøvere i Middelhavet, og han ble fraktet til kai i en nord-afrikansk by, der han satt i fangenskap.

Etter å ha sluppet fri mønstret Lossius på et skip med adresse USA, og der slo han seg ned noen år. Han fikk amerikansk statsborgerskap, og byttet navn til Nicholas Lawson.

Et rolig liv i USA var intet alternativ for denne eventyrlystne romsdalingen, så neste gang han dukker opp i historiebøkene er da han nok en gang blir tatt til fange - uvisst av hvilken grunn - utenfor Gibraltar.

Deretter følger et kortere opphold i England, og deretter i Canada, der han livnærer seg som handelsmann.

Etter å ha tjent gode penger på kort tid, så kollapset forretningene, og mannen fra Sekken gikk konkurs.

For å komme seg på fote igjen mønstret han nok en gang på et skip, denne gang med adresse Chile.

Han etablerte seg i den vakre kystbyen Valparaiso, som alltid har vært en av byene på min egen bøtteliste over byer jeg vil besøke før jeg legger inn årene.

Også i Valparaiso gjorde den driftige karen seg godt bemerket. Han vervet seg i den chilenske marinen, og nøt stor respekt der. Han fikk seg både kone og barn, og etterhvert havnet han ute på Galápagosøyene, der han av alle ting ble vise-guvernør.

Det var der at nordmannen, som på dette tidspunktet hadde glemt sitt eget morsmål og kun kommuniserte på engelsk og spansk, virkelig satte et bemerkelsesverdig avtrykk i historiebøkene.

På Galápagosøyene befant det seg mange og store skilpadder av flere slag, og disse fascinerte ikke bare Lossius fra Sekken.

I september 1835 la skipet HMS Beagle til kai i byen Floreana på øya, og ombord var den unge teologen og senere vitenskapsmannen Charles Darwin.

I en samtale med Lawson ble Darwin interessert i øyas skilpadder, og det faktum at skilpaddene var forskjellige fra øy til øy.

I følge historiebøkene skal denne samtalen med den gamle bondesønnen fra øya Sekken i Romsdalsfjorden ha trigget Darwin til å droppe teologien til fordel for naturvitenskapen - som senere kulminerte i utgivelsen «Artenes opprinnelse» (1859).

Da hadde Lossius aka Lawson allerede avgått med døden. Han døde i Valparaiso i 1851.

Nicolai Olaus Lossius fant aldri veien hjem til Norge og øya Sekken, men forble store deler av sitt voksne liv på den sørlige halvkule.

Dagens låt til ære for Nikolai Lossius er signert trønderbandet The South, som også sang om å ikke finne veien hjem.