Reiseradioen = sommer!

Sankthans. Jonsok. Snart sommerferie. Smak på det ordet. Årets beste tid!

Ferie er ikke noe vi har hatt flust av gjennom historien. Stort sett ble ferier forhandlet frem gjennom tariffavtalene og var ulike i omfang fra bransje til bransje.

Typografene var først ute, da de på 1890-tallet fikk 8 dagers ferie med lønn i løpet av et kalenderår. Litografene kom etter i 1907. Da fikk de som ikke hadde «skoftet uten gyldig grunn det siste året» én ukes betalt ferie.

Deretter kom mange bransjer etter, og ut over 1900-tallet ble ferie og fritid en større del av folks liv. Det er som alltid like deilig når det nærmer seg sommerferie. Det blir en brusende lykke når jeg låser kontoret neste fredag ettermiddag.

Offentlige tjenestemenn fikk lovfestet rett til 14 dagers sammenhengende ferie i 1918. I 1947 kom Ferieloven, og den betalte ferien i løpet av ett kalenderår økte til 3 uker.

Nå går riktig nok 3 uker farlig fort. Det er det jeg tar ut nå i sommer. Før jeg får sukk for meg er jeg tilbake på jobb igjen, men ferien skal nytes til fulle - som den alltid gjøres.

Tradisjon tro pakker vi telt, litt klær og godt humør (!) - så får vi se hvor vi havner. Slike ferier elsket jeg som barn, og liker fortsatt muligheten til å plutselig kunne ta til venstre i stedet for høyre i et kryss.

Like sikkert som at ferien nærmer seg er alle de deilige sommertradisjonene der ute.

I Oppland Arbeiderblad starter SommerOAsen opp igjen - som har servert badetemperaturer, istester og oppgaver for barn helt siden jeg selv var liten gutt, og elsket å lese aviser, løse oppgaver og sende inn svar.

En annen gjenkjennelig sommertradisjon er så klart lyden av Count Basies innspilling av Neal Hefti-låta «The Kid from the Red Bank». Låta ble skrevet spesielt for William James ‘Count’ Basie - som ble født i byen Red Bank, New Jersey, i 1904.

R-9520755-1482007795-6176.jpeg.jpg

Ringer det ingen bjeller når du hører navnet på låta? Fem over ni hører du låta igjen hvis du skrur på NRK P1. Da kjenner du den garantert igjen.

Låta startet NRKs aller første «Reiseradioen»-sending, den 24. juni 1963. Det skulle bli starten på et radioeventyr som det fortsatt skrives nye kapitler på hver eneste sommer.

Dagsavisene den gangen hadde vel ikke helt trua på at dette programmet, som ble beskrevet som «lett blanding for den ferieglade», skulle blir noe stort. I Arbeiderbladet stod ikke premiæren nevnt med ett ord.

Ferie var imidlertid viktig for folket, og avisen ellers denne junidagen i 1963 var full av feriestoff og feriereklame. Blant annet fristet «Foreningen for kulturelt samkvem med Tsjekkoslovakia» med en 14 dagers ferietur til Tsjekkoslovakia. Pris? 650 kroner - noe som tilsvarer rundt 8000 kroner i dag.

Programleder Johan Herolf Vigeland (1935-1972) hadde våren 1963 mast seg til å få bruke den ledige timen mellom ni og ti på formiddagen til et radioprogram viet til sommeren - med masse sommerlig musikk, badetemperaturer, sommernytt, reisetips, tips ved heteslag og solstikk, trafikknyheter og badetemperaturene igjen!

012s847PMAsW.jpeg

Året etter at Reiseradioen gikk på lufta, så ble den lovfestede ferien utvidet til 4 uke.

Den dag i dag, 57 år etter starten, så står programmet fortsatt på sendeskjemaet.

Reiseradioen ER sommer!

Idéskaper og første programleder Johan Vigeland døde den 28. juni 1972, bare 37 år gammel. Kun to dager etter sesongåpningen for Reiseradioen 1972. Da hadde Kjell Thue og Totto Osvold vikariert i Johan Vigelands sykefravær, og disse tok også over stafettpinnen etter Vigeland.

Vigeland var forøvrig også hjernen bak en annen radioklassiker - nemlig Nitimen - som han startet opp to år etter Reiseradioen, og som går i samme tidsrom på P1 resten av året.

Årets Reiseradioen-sesong begynte sine sendinger sist helg, og holder det gående til et godt stykke ut i august.

AkqMiuvZv6AHC-QKoZNUbgB68QPqhbraYpnKWoSK8VUA.jpeg

I dag har de fleste av oss fem uker ferie i løpet av kalenderåret. Den siste uka ble innført under tariffoppgjøret mellom NHO og LO i 2000.

Alle over 60 år har ytterligere ei uke ferie. Dette privilegiet har seniorene hatt helt siden i 1976.

Så med lyden av Reiseradioen og Count Basie ønsker jeg alle lesere av disse ord en riktig god sommerferie - og husk for all del å slå på P1 klokka fem over ni. Det skal jeg!