Kim Heiselberg

Vi kjenner vel alle historien om Ali Dia, som før internett sin tid klarte å lure seg til en kontrakt med Southampton takket være en talefør agent og en naiv Graeme Souness. Det hele endte med 50 minutter fotball før han ble gjennomskuet - og sendt på dør.

Dagens mann i denne spalten kan ikke helt sammenlignes med Dia, men det er jammen meg ikke langt unna. Og historien, vel den er i all beskjedenhet enda bedre.

Vi må starte i Danmark i det herrens år 1977. Den 21. november ble odelsgutten Kim Heiselberg født i byen med det lite flatterende navnet Tarm på vestkysten av Jylland, Danmark. Foreldrene var griserøktere, og både bodde og drev en grisegård i landsbyen Lyne, omtrent midt mellom Tarm og byen Varde.

Som barn måtte Kim stadig ta del i arbeidet på gården, og ble tidlig vant til å håndtere griser, men da han fikk ledig tid var det fotball som stod i hodet på den unge lysluggen. Han begynte som barn flest på 80-tallet å spille fotball både på fritida, på skolen og for det lokale småguttelaget. Det var her han etter hvert ble oppdaget av speidere fra klubben Esbjerg litt lenger syd i Jylland. Heiselberg gjorde det såpass godt i Esbjerg at han til og med ble tatt ut på landslagssamling på aldersbestemte landslag.

Kim Heiselberg for Esbjerg

Kim Heiselberg for Esbjerg

I 1994 var Heiselberg en av spillerne som spilte finale i U-16 EM. De unge danskene tapte 0-1 mot Tyrkia, men hadde allikevel gjort en strålende turnering anført av det største talentet av alle, kapteinen Jesper Grønkjær.

Han hadde imidlertid gjort såpass god figur at Esbjerg valgte å gi ham sjansen på A-laget. Han debuterte på A-laget i en kamp mot Nørre Aaby i august 1995, og før han fylte 20 år hadde han spilt 26 kamper for klubben, som da holdt til på nivå 2 i Danmark.

Der skulle tilfeldighetene ha det til at han ble oppdaget av en speider tilknyttet det engelske laget Sunderland, og på bakgrunn av hans rapporter, så bladde de opp £125,000 for den da 19-år gamle dansken.

Både Heiselberg selv og Esbjerg ble tatt litt på senga av overgangen, men i jakten på en proffdrøm, så pakket Kim Heiselberg bagen, sa farvel til foreldrene, grisene og lagkameratene - og satte seg på første flyet til England.

I Sunderland ventet en tilværelse på reservelaget, frem til han ble varm nok i trøya til at han kunne kastes innpå for A-laget. Det skjedde naturligvis aldri. Kim var langt unna nivået til de andre spillerne, og fikk aldri varme benken en gang på A-laget. Om ikke annet fikk han i alle fall være med på A-lagets lagbilde foran 1997/98-sesongen. Det var da noe!

Mot slutten av sesongen ble Heiselberg sendt tilbake til Esbjerg på utlån, og senere fristilt av Sunderland. England-eventyret virket over før det i det hele tatt var begynt.

Men så kom det en telefon fra Swindon. Manager Colin Todd hadde tydeligvis fått rapporter om den tilgjengelige dansken, og han ble invitert ned på prøvespill. Ikke vet jeg helt hva Todd så den sommerdagen på treningsfeltet, men Kim Heiselberg ble signert - og hadde plutselig fått en ny sjanse på profflivet. Et liv i Wiltshire burde passet ham perfekt, all den tid det er flust med både grisefarmer og gårder ikke langt utenfor bygrensa til Swindon.

Kim Heiselberg poserer stolt på lagbildet til Swindon.

Kim Heiselberg poserer stolt på lagbildet til Swindon.

Da Swindon Town skulle ta lagbilde foran 2000/01-sesongen, så stod Kim Heiselberg rak i ryggen på andre rad klemt mellom keeper Bart Griemink og spissen Charlie Griffin. Nå skulle det skje.

Debuten fikk han hjemme på County Ground i en ligacupkamp mot Exeter den 22. august 2000. Med drakt nummer 16 på ryggen tok han plass på høyrebacken foran 5000 spente tilskuere. Det ble 90 minutter rundingsbøye, i en kamp som endte 1-1. Kanskje det bare var nerver? Manager Todd bestemte seg for å gi dansken fornyet tillit i neste seriekamp hjemme mot Walsall. Etter en forferdelig dårlig første omgang, så ble Heiselberg tatt av banen i pausa, og erstattet med unggutten Sol Davis.

Og det var det siste vi så av Kim Heiselberg i Swindon. Manager Colin Todd fikk et jobbtilbud fra Derby County, og forsvant dit i oktober - til alle Swindon-supporteres store glede. Andy King tok over som manager, og lurte fælt på hva den danske lysluggen gjorde på den første treningen. Heiselberg ble tatt med inn på kontoret, og sammen ble de enige om å rive i stykker kontrakta. Heiselberg satte seg på første flyet hjem igjen til Danmark, og proffeventyret var nok en gang over - før det egentlig hadde begynt.

Vel hjemme i Danmark så stagnerte også hans hjemlige karriere, og han la opp som profesjonell fotballspiller allerede vinteren 2000. Han flyttet hjem til gården, og fortsatte livet slik han var vant med før fotballen hadde blitt en levevei. Ved siden av trakk han på seg fotballstøvlene igjen på amatørnivå, og fikk kamper for klubber som Herning Fremad, Vejen, Holstebro BK og Skjern GF.

Naturlig nok brettet odelsgutten opp ermene og tok fatt på jobben som griserøkter hjemme på gården. Han tok etterhvert over hele gården så foreldrene kunne pensjonere seg, og gikk inn i grisebransjen med mål om å bli best der. For vinnerinnstinktet var fortsatt der.

heilseberg.jpg

Og sannelig. Kim Heiselberg utviklet og utvidet grisefarmen til å bli en av Danmarks absolutt beste. Han bidro innen fór-forskning, og vant priser for godt grisehold. I 2019 solgte han 60,000 griser for eksport, og ble valgt som formann for organisasjonen Danske Svineproducenter.

Og fotballen, vel den er han ikke helt ferdig med. På fritiden har han opp gjennom bidratt som trener for lagene til sine to sønner, og til alt overmål er han også gift med hun som er sportslig koordinator for FC Midtjylland, som tidligere denne uka for første gang kvalifiserte seg til gruppespillet i Champions League.

Kim Heiselberg i sitt rette element - hjemme på grisefarmen!

Kim Heiselberg i sitt rette element - hjemme på grisefarmen!

Sønnen Frederik Heiselberg kan bli familiens neste eksport. Fotballeksport, altså. Ikke griseeksport…

Sønnen Frederik Heiselberg kan bli familiens neste eksport. Fotballeksport, altså. Ikke griseeksport…

Og apropos FC Midtjylland. Eldstesønnen Frederik Heiselberg ser ut til å bli et langt bedre proff-materiale enn faren. Han spiller i dag på FC Midtjylland sitt U-19 lag, som er med i UEFA Champions League for U-19 lag. Der spiller han spiss i drakt nr. 10, og har i årets U-19 sesong i Danmark notert seg for 8 mål på 11 kamper. Han har også allerede fått debuten for Danmarks U-17 landslag.

Så hvem vet. Kanskje vi snart får et nytt blad Heiselberg som prøver seg på profflivet i England?