27. mai (148/366) - Running Up That Hill

Jeg har til gode å se serien «Stranger Things», men den har stått på lista over serier jeg burde ha sett i lang, lang tid – men jeg har ikke klart å finne tid. Delvis fordi jeg har andre serieplaner (X-Files med Iris, som kommer til å ta et par år) og det er alt for mye fotball og billig reality som fenger på fjernsynet. Men en vakker dag!

Min 14-åring Iris har sett alt, og liker det godt. Her om dagen kunne hun begeistret melde at det også var en sesong 5 på trappene, som hun gleder seg veldig til. For to år siden i dag ble siste sesong, nummer fire i rekken, sluppet – og med det ble en gammel slager fra 80-tallet vekket til live igjen. Jeg har skjønt såpass at serien kjører en palett og stil fra 80-tallet, mest av alt ved å gå gjennom ungdomsavdelingen på HM – og da var det så klart på sin plass at Kate Bush sin strålende «Running Up That Hill» fikk et nytt, yngre publikum ved å inkludere den i sesong 4.

Bush dro inn over 2 millioner dollar på avspillinger, nedlastinger og salg i løpet av en snau måned etter at sesongen hadde premiere, og bekreftet på mange måter at det faktisk fortsatt er penger å tjene også på gammel musikk i dagens digitale marked – også for låtskrivere og musikere; men at du selvfølgelig må trende for å gjøre noe mer enn vekslepenger.

Jeg var aldri på Kate Bush-kjøret på 80-tallet. Mulig jeg var kneppet for ung da den kom, men da jeg først oppdaget låta en god del år senere, så ble jeg frelst. Originalen er fin den, bevares – men det var en annen versjon som virkelig fikk meg til å digge den.

Tilbake i 2003 så ga et av mine all time favorittband Placebo ut ei cover-plate, og låta som åpnet ballet var en fantastisk versjon av Bush sin hit fra 85.

Låta skrev visst nok Kate Bush på en kveld hjemme i stua si på 80-tallet, og spilte den så inn på en 8-spors – med en for tiden hypermoderne synth og en trommemaskin. Låta hadde hun kalt «A Deal with God», men plateselskapet EMI satte ned foten fordi de var engstelige for at dette skulle provosere og føre til dårlig salg og publisitet i land og miljøer der religion hadde et sterkere fotfeste enn populærmusikk. Dermed ble det «Running Up That Hill», uten å ta det inn over seg at mange – meg inkludert – da blandet den sammen med Iron Maiden sin «Run to the Hills», som hadde kommet ut tre år tidligere. Ingen sammenligning for øvrig!