I dag er det en aldri så liten julekveld ekstra for oss som er glad i engelsk fotball. Det er nemlig duket for kanskje sesongens største enkeltrunde både målt i antall tilskuere på stadioner på balløya, men også for oss som bivåner det hele fra sofaen.
Andre juledag har vært høysesong for fotball på andre siden av Nordsjøen i “alle” år. Der kalles dagen for “Boxing Day”, og navnet har det fått etter en britisk tradisjon som kan spores helt tilbake til middelalderen.
Tjenestefolket skulle belønnes for å ha stått på for å servere julemiddag til adelen, men andre juledag skulle de få lønn for strevet. Da fikk de som regel en boks med restemat, som de kunne nyte selv. Selve dagen var også fridag, så de kunne slappe av sammen med sin egen familie, mens adelen dro av sted på revejakt eller andre fritidssysler. Selve navnet dukker først opp i skriftlige kilder i 1833, og noen tiår senere ble dagen offisiell helligdag.
Enkelte kilder hevder at navnet også kan komme av at det ble satt opp bokser utenfor kirker, for å samle inn ekstra kollekt til de fattige. I nyere tid har dagen også blitt den store byttedagen, der folk strømmer til butikkene for å bytte julegaver som ikke falt i smak, eller brenne av resten av julebudsjettet på knalltilbud. Som et britisk black friday-salg, altså. Ikke alle har altså lenger fri på Boxing Day!
Men så var det fotballen da. Allerede året da seriefotballen startet - i 1888 - så ble det lagt full serierunde til andre juledag. Det engelske fotballforbundet gjorde sitt beste i å sette opp kampoppsettet slik at store derby-oppgjør ble plottet inn på denne dagen - mye fordi at bortelaget da skulle slippe å dra så langt i jula. Litt som vår egen 16.mai-runde, altså.
Tradisjonen er fortsatt holdt i arv, og i dag spilles en rekke lokaloppgjør i England - så langt det lar seg gjøre. På nivå fire finner vi blant annet oppgjøret mellom Carlisle og Morecambe, som begge holder til nordvest i England. Swindon på sin side tar den korte turen inn til London for å møte AFC Wimbledon på bortebane, og kikker vi til Premier League så får vi blant annet lokaloppgjøret Chelsea - Fulham i Vest-London.
Boxing Day har en spesiell plass i hjertet for oss fotballgale, og for min egen del så bringer det også minner tilbake om min første Englandstur for å se live fotball. Andre juledag 1993 dro jeg som 16-åring til Fornebu, og møtte en gjeng 18-åringer fra Vennesla - og sammen dro vi over til Bristol for å se på fotball ei hel romjul til ende. Noen Bristol City-supportere, samt meg selv og en annen som holdt med Swindon.
Akkurat som her hjemme, så er ikke alltid togene til å stole på i England - så det første møtet vårt med engelsk live-fotball ble satt på prøve, da Great Western Railway-toget fra Bristol til Swindon var forsinket. Vi rakk aldri kampstart på County Ground, der Swindon - som den gang spilte sin første, og hittil siste, sesong i Premier League - møtte Arsenal.
Da vi endelig kom frem nærmet det seg allerede pause, og Swindon lå allerede under. Vi henvendte oss i hovedinngangen, der vi også skulle ha plukket opp billettene - og ble guidet gjennom spillertunnelen mens kampen fortsatt pågikk - og plassert rett bak innbytterbenkene, sammen med de spillerne som ikke var i spillertroppen. En fantastik herlig opplevelse!
For noen år siden var jeg og en annen kompis også over på balløya for å se fotball i romjula. Da fikk vi med oss lokaloppgjøre Dundee United mot Dundee på Boxing Day. Kun noen ti-talls meter skiller stadionene deres, som ligger i samme gate på en liten høyde utenfor sentrum.
Akkurat nå hviler øynene mine på en kamp fra Skottland på TV før jeg venter på at resten av runden skal dra igang klokka 16. Denne gang er det Edinburgh-derbyet Hears mot Hibernian som vises - og minnene går da tilbake til samme tur, da jeg og Estragon også var på Tynecastle og så Hearts spille; den gang mot Aberdeen.
Ungene ble hentet av mor tidligere i dag, og skal videre på nye juleeventyr. Jeg fikk kjørt min mor hjem igjen til Toten. Nå har det blitt stille i huset, men for min del betyr det at “tjenestefolket” - altså meg - nå kan senke skuldrene litt ekstra, og bare slappe av. Jeg skal nyte rester og engelsk fotball resten av dagen - med god samvittighet.
Dagens soundtrack hentes også fra balløya. Medlemmene fra Snow Patrol er opprinnelig nord-irske, men bandet var i starten samlet i nettopp byen Dundee. Vokalist Gary Lightbody er fotballsupporter på sin hals, men har sin kjærlighet i Manchester United, som senere i kveld tar den forholdsvis korte turen ned til utkanten av Birmingham for å møte Wolves.
Låta “You could be Happy” er en av flere gromlåter signert bandet, og denne får plass på spillelista - som nå nærmer seg komplett for året.
Nyt dagen! Du kan være glad - og måtte da også favorittlaget ditt vinne!