17. august (230/366) - Ta sjansen!

Noen av de herligste TV-minnene jeg har i fra barndommen var de årlige “Ta Sjansen”-showene. Jeg så det aldri live i Oslo, men hele den lille familien min satt klistret foran TVen hjemme når det ble sendt, og vi lot oss underholde en lørdagskveld hver sommer frem til jeg ble voksen, et stykke ut på 90-tallet. Da falt jeg litt av, og fikk således ikke med meg de siste showene - frem til hele konseptet ble lagt ned i 2003.

“Ta sjansen” var som mange andre TV-konsepter opprinnelig et nederlandsk format, som NRK adopterte i 1983. Opprinnelig startet det i 1983 som en serie med 50 minutters episoder, med undertittelen “Utfordringer i luft, jord, ild og vann”, ledet av Roald Øyen og Nandor Hamza. Hver episode hadde hvert av elementene som fokus, og var lagt opp som et gameshow i studio, der to lag skulle konkurrere om å løse ulike dilemmaer. Altså noe komplett anderledes enn det vi kjenner “Ta sjansen” som i dag.

Programmet ble ingen stor suksess, men NRK gjorde noe genialt. Det siste programmet spilte de nemlig inn utendørs. Da hadde de invitert folk til å lage rare båter, for å sette utfor en rampe i Besserudtjernet, som opprinnelig var et oppdemmet, kunstig tjern ved Holmen sæter, men som ble en del av sletta til hoppbakken, da den stod ferdig i 1892. Noe helt annet enn et gameshow i studio - men en plutselig suksess for både publikum til stede og TV-seere hjemme.

Konseptet var det imidlertid ikke alle som hadde trua på. Oppland Arbeiderbladets kommentator omtalte programideen slik: “det norske folk skal lage og frakte badekarlignende båter, antagelig på egen bekostning og risiko, til Besserudtjernet i Oslo, der NRK skal filme ablegøyene. Du verden, det blir nok stas.”

Showet gikk av stablen fredag den 8. juli 1983, og opptaket som ble gjort ble sendt på NRK kvelden etter, lørdag den 9. juli. Roald Øyen hadde byttet ut Hamza med den legendariske sportskommentatoren Børge Lillelien, som kommenterte båtenes ferd ned rampa, og ut i Besserudtjernet - og omtalte tidsrekordene som ble satt som nye bakkerekorder.

I 1983 var jeg seks år gammel, så jeg kan ikke huske om jeg så det første showet, men jeg er rimelig sikkert at jeg satt pal fra året etter. Det var rett og slett storveis underholdning å se de snodige konstruksjonene bli sendt ned ei rampe mot tjernet, og prøve å komme seg til ei bjelle noen meter ut. Tiden stoppet da en av deltakerne ringte i bjella, men for de som aldri kom lenger enn til ovarennet - så fristet programlederne også med en fiasko-pris. Det var vel nettopp alle fiaskoene som ga suksessen til programmet, og moret alle de rundt 20 000 som hadde møtt frem, og omkranset tjernet på hopptribunene.

Vinnerne av båtkonkurransen ble brødrene Brudeli fra Trøgstad. Det samme brødreparet vant også i 1984 og i 1985, da med rekordtiden 3,1 sekunder.

I 1984 droppet de gameshow-konseptet, og gikk rett på showet i Besserudtjernet. NRK hadde da fått inn hele 2500 søknader, og av disse ble 38 plukket ut til å delta - med alle fylkene representert. Da var Roald Øyen byttet ut med Knut Bjørnsen, før det senere ble litt forskjellige konstellasjoner med navn som Dan Børge Akerø, Hallvard Flatland og Knut Th. Gleditsch. Ut over 90-tallet tok programledere som Andreas Lunnan, Vidar Lønn-Arnesen, Tande-P, Ivar Dyrhaug og Jon Herwig Carlsen over stafettpinnen.

Publikumsrekorden ble satt i 1989, da 30,000 stimlet seg sammen rundt Besserudtjernet. Da var det forlengst slutt på de innledende programmene, og NRK nøyde seg kun med et gedigent show i Holmenkollen. Det ble så vidt meg bekjent aldri sendt direkte - men gikk alltid i opptak på NRK. Kanskje fordi det var en ekstra gulrot for å få folk til å møte opp i person.

NRK lyktes med å gjøre dette til en årlig tradisjon, som de helt sikkert hadde en tanke om at skulle vare inn i evigheten. Et fantastisk arrangement som samlet ti-tusenvis av mennesker i fellesferien, og enda flere foran TV-skjermene noen dager senere.

Det fysiske oppmøtet i Holmenkollen var ekstremt væravhengig. På 80-tallet trosset folk stort sett litt regn, og samlet seg under paraplyer og med oljedresser på tribunene, men utover 90-tallet ble det tynnere i rekkene de årene det var dårlig vær.

Da det siste programmet ble innspilt, den 23. juni 2002 var antall tilskuere nede i rundt 8000. Det ble planlagt for en ny runde året etter, men på grunn av konkursen til firmaet Sponsorservice, så ble arrangementet avlyst. Så gjorde mobiltelefonene sitt inntog, og folk mistet interessen for å se på folk drite seg ut i kyllingkostymer på rare sykler.

Siden den gangen har “Ta sjansen” ikke vært å se på fjernsynet, og heller ikke i Holmenkollen. I 2009 ble den gamle hoppbakken revet, og det som om sommeren utgjorde Besserudtjernet jevnet med jorda.

Konseptet lever dog fortsatt, og har fra tid til annen lokal suksess rundt omkring i landet. Selv var jeg på et “Ta sjansen”-arrangement på Fastland på Gjøvik en eller anen gang på 90-tallet, da med Halvor Kleppen som speaker og underholder. Jeg husker det som moro, selv om jeg også måtte lide meg igjennom det musikalske bidraget fra Gosen Gla’jazz - som absolutt ikke var noe for mine ører.

Senere i dag skal ungene mine få oppleve “Ta sjansen” for første gang. De har sett det sammen med fattern i NRK-arkivet, og har moret seg med farkostene - akkurat slik jeg gjorde da jeg var på deres alder.

I ettermiddag kommer sirkuset atter en gang tilbake til Fastland på Gjøvik. Anledning er lokalavisa Oppland Arbeiderblad sitt 100-års jubileum, og folk i fra distriktet har holdt på å lage farkoster i skjul de siste månedene. Snart skal de sjøsettes. Rampa står klar, og værmeldinga lover sol. Så blir det spennende å se om folk trosser andre tilbud, og går mann av huse for å få med seg dette i kveldingen, enten med egne øyne, eller gjennom en smarttelefon.

Jeg aner ikke hvem som skal være speaker denne gangen, men håper de har blåst liv i noen gamle helter. Dan Børge, er det deg?

Er du også sugen på å gjenoppleve gode, gamle minner fra enten NRK eller Besserudtjernet, så vet du hva du har å gjøre. Ta turen til Gjøvik, og finn veien til Fastland. Arrangementet starter klokka fem, og varer et par timer. Vel møtt!

Dagens soundtrack blir Los Angeles-bandet AWOLNATION sin hitlåt “Sail” fra 2011. Et nytt album er like rundt hjørnet fra bandet, som egentlig er hjertebarnet til 45-år gamle Aaron Bruno, som helt siden han var smågutt har vært diagnostisert med ADD, og fikk slengt klengenavnet AWOL på seg allerede på ungdomsskolen, fordi han plutselig hadde en tendenes til å forsvinne uten å si farvel fra sosiale lag med vennegjengen, eller plutselig bli borte fra skolen.

I anledning “Ta sjansen” på Fastland i kveld, så får vi vel i alle fall håpe at noen av farkostene har evnen til å seile helt frem til bjella!