29. juni

Prisene skyter i taket om dagen, og en kurv norske jordbær koster snart det hvite i øyet. Men så lenge folk er villig til å betale, så er det vel greit? Like enkelt var det ikke å overprise varer for hundre år siden. Da kom lovens lange arm. Bakgrunnen var første verdenskrig, og at bemidlede folk da hamstret varer, noe som gjorde at mange skrudde opp prisen kunstig mye. Folk kjøpte jo! Høres det kjent ut anno 2020, ja?

Statens Prisdirektorat ble etablert i 1917, og det ble innført makspris på de fleste varer. Overholdt man ikke prisreguleringen, så vanket det bøter.

Denne bondekona kjempet imidlertid sin sak til lagmannsretten, og ble der frikjent for å ha tatt 8 kroner sneset for eggene sine, siden hun hadde argumentert godt for prisen, som i dagens kroneverdi hadde tilsvart hele 160 kroner! Dette var med andre ord ikke egg man sløste bort for å kaste på hus, dårlige artister eller upopulære politikere, og bra var det. Man kaster da ikke mat, og bak maten står hardt arbeid fra både bondemann og bondekone, eller bondekone og bondekone - alt ettersom preferansene.

I dag er egg langt billigere. Prior selger 20-pak egg (ett snes) for prisen av en kurv norske jordbær: 60 kroner.

På torvet i 1920 kostet til sammenligning nyplukkede norske jordbær 2 kroner kiloen, tilsvarende omtrent 40 kroner etter dagens verdi. I dag må du regne med minst det tre-dobbelte, hvis du da ikke er så heldig å finne et sted med selvplukk!

Screenshot_20200629_211030.jpg