2. april

Langfredag 1920 ble en trist dag for alle som var innlosjert på Finse hotell. De våknet opp til det som skulle vært en flott påskedag på fjellet, men våknet i stedet til uvær og nyheten om at tre personer var savnet etter at det blåste opp kvelden før.

Et turfølge på 13 hadde lagt ut fra hotellet med Demmevasshytta som mål for natten, men kun 10 kom frem.

Adjustments.jpeg

Da det blåste opp kom en 15-år gammel gutt bort fra resten av følget, men Arne Garborgs nevø Inge Garborg hørte at gutten ropte «far, far» gjennom snøfokket, og gikk imot ropene. En tredje person, løytnant Karl Uchermann, sønn av den kjente kunstmaleren med samme navn, bestemte seg for å vente på at Garborg skulle finne igjen gutten.

Garborg så ingenting foran seg i uværet, og ramlet utenfor en 50-talls meter høy skrent, der han dagen etter ble funnet omkommet av gardister som var kommet opp for å bistå i letingen.

Da fant de også Uchermann død i snøen, kun 300 meter fra hytta. Løytnanten hadde desperat prøvd å grave seg ei snøhule med bare hendene, og ble funnet med store skader på hendene og to brukne skistaver.

15-år gamle Jan Wessel sine spor stoppet ovenfor den 300 meter stupbratte Skytjefossen, en god time unna Demmevasshytta. På grunn av vanskelige forhold ble leteaksjonen avlyst, og om levningene noen gang ble funnet har jeg ikke funnet noen opplysninger om.

Naturen er vill og vakker, men samtidig nådeløs hvis været plutselig snur.

I år blir påsken annerledes for de fleste, men fortsatt vil nok en del trekke ut på tur - og da passer det igjen å minne om fjellvettreglene, akkompagnert av Franck Pourcel.